Sağladığı düşük maliyet ve yüksek baskı hızı gibi avantajları sebebiyle, her ne kadar geç geliştirilen bir baskı sistemi olsa da, ofset baskı günümüzde tüm dünyada en sık kullanılan baskı sistemidir. Bu baskı sisteminde “suyun yağ bazlı mürekkeple karışmaması” prensibi temel alınmaktadır. Kullanılan baskı kalıbında, basılacak kısımlar ile basılmayacak kısımların eşit yükseklikte olması sebebiyle “düz baskı sistemi” ya da “endirekt baskı sistemi” olarak da adlandırılır. Bu baskı sisteminde kullanılan ve farklı metallerden yapılan kalıpların yüzeyi, ışığa son derece duyarlı emaye isimli madde ile kaplıdır.
Ofset baskı makinesi bir defada renkli baskı yapabilir çünkü basılacak her renk için ayrı bir baskı birimine sahiptir. Mavi (C), kırmızı (M), sarı (Y) ve siyah (K), diğer tüm renklerin elde edilmesi için kullanılır. Kullanılacak baskı kağıdı bu renk birimlerinden geçer.
25×35 cm’den 100×140 cm’ye kadar olan boyutlarda baskı yapabilen baskı makineleri vardır. Kutu ambalaj, Gazete, dergi, kitap vb. basımlar için uygundur. İki, dört, beş, altı, sekiz, on, on iki renkli baskı makineleri türevleri mevcuttur.
Uv Ofset baskı tekniği mürekkebi uv ışıkta kurutarak uygulanan bir baskı tekniğidir.
Ultraviyole baskı, mürekkebi basıldıkça uv ışıklarla kurutmak veya kürleştirmek için kullanılanır.
Baskı makinası mürekkebi tabakaya uyguladığında, tabaka özel olarak tasarlanmış UV ışığının altından geçer ve mürekkep anında kurutulur.
Ultraviyole baskı tekniği mürekkep tabakaya basıldığında yayılma şansı bulamaz ve çok daha ince detaylar elde edilir. Buna ek olarak Uv baskı tekniğiyle basılan işler hava koşullarına dayanıklıdır ve solmaya karşı direnci arttırır. Bu baskı tekniği düşük miktarda VOC (Uçucu Organik Madde), koku ve ısı ürettiği için daha çevre dostudur.
Kullanım Alanları
PVC, PP, PET, KAĞIT, JAKRON, AYDINGER, KRAFT
Kâğıda baskı yapan kalıp yüzeyi, baskı yapmayan “boş” bölümlere oranla daha yüksektir. Bu baskı sisteminde, kalıp olarak genelde çinko klişe ve fotopolimer klişeler kullanılmaktadır.
Tipo baskı kullanıldığı alanlar daha çok varak yaldız, kesim, gofre (embos - deboss), numaratör baskı, pilyaj - perforaj başka alanlarda kullanılır.
Boyanın rakle ismi verilen bir elekten geçmesi ile beraber hareket ettirilmek suretiyle bir makine üzerinde yapılan baskıya serigrafi denmektedir. Baskı yapılacak malzemeye bu şekilde geçiş sağlanır ve görsel oluşturur. Yapılan sistem dahilinde boya sadece üzeri kaplanmamış olan eleğin farklı kısımlarından geçerek şekil oluşturur. Özellikle ince iplikler olarak öne çıkan gaz iplikleri geçişine izin verdiği için, alt kısımda istenilen şekil net bir biçimde ortaya çıkar. Bu özel baskı tekniği güzel bir görüntü verir.
Kumaş ve kağıt, baskıda en çok kullanılan malzemelerdir. Ancak özel mürekkeplerle ahşap, metal, plastik ve hatta cam üzerine baskı yapmak da mümkündür.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.